
Voor de Utrechtse verzetsvrouw Truus van Lier (1921–1943) staat sinds 22 april een herdenkingsbord in de voortuin van de ticketoffice van het Rietveld Schröderhuis. “De ticketoffice is precies het huis waarin Truus van Lier is opgegroeid. Met de plaquette willen wij onze bezoekers laten zien dat zich ook hier een bijzonder leven heeft afgespeeld”, legt Natalie Dubois, conservator voor het Rietveld Schröderhuis, uit.
Verzetsvrouw Truus van Lier
Op 3 september 1943 schoot de 22-jarige Truus van Lier de hoofdcommissaris van de politie Gerard Kerlen dood. De NSB’er stond op het punt om groot verraad te plegen en een groep joden en verzetslieden op te pakken. Truus van Lier bracht op dat moment al illegale kranten, berichten en wapens rond. Ook begeleidde ze joden naar onderduikadressen en infiltreerde ze zelfs bij de NSB en de Wehrmacht in Amersfoort. Haar liquidatie van de politiecommissaris deed ze in opdracht van een Amsterdamse verzetsgroep waar zij lid van was.
Kort na haar aanslag werd Truus van Lier verraden en gearresteerd. Op 27 oktober 1943 werd zij samen met twee andere Nederlandse vrouwen geëxecuteerd. Volgens getuigen zouden zij strijdvaardig, met opgeheven hoofd en zingend naar het vuurpeloton zijn gelopen.
‘Niet vergeten’
Sinds 2004 bloeien elk jaar langs de Singel gele narcissen vlakbij de plek waar Truus van Lier haar aanslag pleegde. De plaquette is een volgende stap om het verzet van deze jonge vrouw te herdenken. Historicus en schrijver Jessica van Geel, die bij de onthulling sprak over het leven van Van Lier, zei over deze bijzondere vrouw: "Het was vrij zeldzaam dat vrouwen het gewapende verzet ingingen... Misschien was ze wel de eerste vrouw die in haar eentje een liquidatie uitvoerde.”
“Het is van belang dat wij de daadkracht van Truus van Lier niet vergeten" vertelde Burgemeester Dijksma. "Ze stond op tegen de Duitse overheersers en was bereid om tot het uiterste te gaan, met alle gevolgen van dien. Ook nu, 76 jaar na afloop van de oorlog, moeten we ons bewust blijven dat democratie en rechtsstaat geen gegevens zijn, maar belangrijke waarden waar we als samenleving in elke generatie opnieuw aan moeten blijven werken.”
De plaquette is te bezichtigen aan de Prins Hendriklaan 48 in Utrecht.
Foto: Burgemeester Dijksma en Natalie Dubois conservator voor het Rietveld Schröderhuis onthullen samen de plaquette door fotograaf Edgar van Riessen.
Bron: Rietveld Schröderhuis en www.duic.nl