Welkom bij de netwerkbijeenkomst van Stichting Werelderfgoed Nederland op donderdag 6 februari 2025. De locatie is het bijzondere Eise Eisinga Planetarium en de middag draait om Kennismaken, Aansluiten en Omarmen van het UNESCO Werelderfgoed in ons Koninkrijk. Graag nodigen we leraren en geïnteresseerde jongeren uit om aanwezig te zijn.
Waarom deelnemen?
- Een unieke kans om meer te leren over de verbinding tussen (Wereld)erfgoed en publiek.
- Deel jouw ideeën over hoe we erfgoed toegankelijker kunnen maken voor de jongere generatie.
- Netwerk met professionals en educatie-experts uit het veld.
Programma
13:00 – Ontvangst en verkenning van het Eise Eisinga Planetarium
We trappen de middag af met een gezellig ontvangst. Kom langs voor een lekker hapje en ontvang een speciaal aandenken om deze bijzondere dag mee te herinneren. Wat dit aandenken precies is, houden we nog even geheim, maar het is iets waar je trots op zult zijn! Nadat we elkaar beter hebben leren kennen, gaan we het UNESCO Werelderfgoed Eise Eisinga Planetarium ontdekken, het middelpunt van ons evenement. Wat maakt dit monument zo speciaal? We geven je een rondleiding en duiken dieper in de geschiedenis en wetenschap van dit iconische gebouw.
15:00 – Online verbinding en ‘Heritage Interpretation’ met Renate de Backere
Na de verkenning van het Planetarium schakelen we online in met Willemstad Curaçao voor een inspirerende sessie met Renate de Backere van Werelderfgoed Waddenzee. Renate gaat ons meenemen in het boeiende onderwerp Heritage Interpretation – oftewel: hoe we erfgoed kunnen vertalen naar verhalen die jongeren en nieuwe generaties aanspreken. Hoe maak je erfgoed niet alleen relevant, maar ook spannend en toegankelijk voor jongeren? Dit is hét moment om je eigen ideeën en vragen in te brengen!
Vervolg: Werelderfgoed Educatie en Kwaliteitskader
Na Renate gaan we verder in op een belangrijk aspect van erfgoed: Werelderfgoededucatie. We bespreken het kwaliteitskader dat ontwikkeld wordt voor onderwijs rondom Werelderfgoed en duiken in hoe we het educatieve aanbod rond erfgoed verder kunnen verbeteren. Dit is niet alleen theorie – onze klankbordgroep met leraren zal ook aanwezig zijn om mee te denken en ervaringen te delen. Dit is de kans voor jou om te leren hoe onderwijs en erfgoed elkaar versterken, en om je eigen visie te geven op hoe we erfgoed kunnen brengen naar de klas van de toekomst.
Samen werken aan een toekomst voor erfgoed
We bouwen voort op de inzichten die in het Meerjarenplan Educatie 2024-2030 van Stichting Werelderfgoed Nederland zijn verzameld. Het doel? Erfgoedonderwijs nog meer te verbinden met de wensen van zowel het (Wereld)erfgoed als het onderwijsveld. Wat kan jij bijdragen aan het versterken van de relatie tussen erfgoed en educatie? Dit is jouw kans om invloed uit te oefenen op de plannen die de komende jaren gerealiseerd gaan worden!
Aanmelden
Ben je enthousiast geworden? Meld je dan aan via educatie@werelderfgoed.nl. Heb je vrienden, medestudenten of leraren die hier ook bij zouden willen zijn? Ze kunnen zich natuurlijk ook aanmelden! Stuur deze uitnodiging gerust door.
Tot 6 februari!
We kijken ernaar uit om je te verwelkomen en samen te werken aan een 'werelds' 2025!