
De Grachtengordel van Amsterdam staat sinds 2010 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Maar waarom eigenlijk? Op die vraag krijg je antwoord in het nieuwe Bezoekerscentrum Amsterdam Werelderfgoed. Het gratis toegankelijke bezoekerscentrum bevindt zich in het hart van het UNESCO gebied in gebouw De Bazel aan de Vijzelstraat, waar ook het Stadsarchief Amsterdam is gevestigd.
Icoon van wereldformaat
Op Werelderfgoedlijst staan waardevolle monumenten, natuurgebieden en landschappen van over de hele wereld, die zo uniek zijn, dat ze bewaard moeten blijven voor toekomstige generaties. De Grachtengordel is uniek als grootschalig stedenbouwkundig en architectonisch kunstwerk. Het is de tastbare uiting van de economische, politieke en culturele bloei van Amsterdam in de zeventiende eeuw. De Gemeente Amsterdam is beheerder van het gebied en is naast het beheer ook verantwoordelijk voor het behoud en de bescherming. Daarnaast wil Amsterdam het unieke en bijzondere verhaal van dit Werelderfgoed vertellen aan haar inwoners en andere geïnteresseerden.
Unieke waarden
Het verhaal van de Grachtengordel wordt getoond aan de hand van de unieke waarden die door UNESCO zijn toegekend. Dit zijn: Unieke plattegrond, Burgerstad, Wereldpakhuis, Waterwerk, Groene longen en Koopmanshuizen en stadspaleizen. Op een groot projectiescherm, in de vorm van de historische binnenstad, worden het heden en verleden van deze waarden door middel van animaties in beeld gebracht. De bezoeker die meer wil weten over de unieke waarden, kan de zogenaamde hotspots bekijken. Dit zijn plekken en verhalen op de kaart die aanvullende informatie over de geschiedenis en het nu geven.
Daarnaast krijgen de waarden letterlijk en figuurlijk een gezicht in de zes ‘testimonials’: waarin te zien is dat de Grachtengordel een levend Werelderfgoed is waarin Amsterdammers samen leven, wonen, werken en recreëren.
Klein Koninkrijk
Stadsdichter Gershwin Bonevacia schreef het gedicht ‘Klein Koninkrijk’ over het Amsterdamse Werelderfgoed. In de etalage van het gebouw zijn woorden en zinnen uit dit gedicht te zien die de unieke waarden van het gebied nog extra benadrukken. Het handschrift is van ontwerper Frederike Top.
Het bezoekerscentrum is vanaf aanstaande zaterdag 5 juni te bezoeken en is vanaf dan vrij toegankelijk van dinsdag tot en met vrijdag van 10:00-17:00 uur en op zaterdag en zondag van 12:00-17:00 uur. De tentoonstelling is Nederlands- en Engelstalig.
Foto's en Bron: Gemeente Amsterdam afdeling Monumenten en Archeologie