Hout is het ware goud van de Nederlandse archeologie. Misschien wel meer dan andere materialen brengt archeologisch hout ons in contact met het verleden. Het Castellum Hoge Woerd laat het verleden door middel van hout sinds kort zien in de Houtkamer. De kamer is volledig in het teken van dit waardevolle, historische materiaal. Hier wordt het verhaal verteld van het geploeter van de Romeinen in Nederland, een belangrijk verhaal over het Werelderfgoed Neder-Germaanse Limes. Centrale thema’s daarbij zijn: bouw en onderhoud van de limesweg, grensbewaking en watermanagement.
‘Hout heeft vele verhalen te vertellen vanwege de toepassingsmogelijkheden en de enorme hoeveelheid informatie die het verschaft onder meer via dendrodateringen en houtbewerkingssporen’, aldus Erik Graafstal, initiafnemer en inrichter van de nieuwe Houtkamer in een recente special van Archeologie Magazine. ‘Hout is dé organische component in de Nederlandse bodem en daarmee onderscheiden we ons hier van andere grensregio’s van het Romeinse Rijk. Binnen ons deel van die Romeinse grens is daarom de relatie tussen Limes en landschap een speciaal thema, waar we ook in de Houtkamer bij stilstaan.’
De objecten in de Houtkamer
De Houtkamer toont interessante en vaak ook unieke houten objecten, zoals een hoekpaal van een wachttoren, een timmermanskist, een luizenkam en een complete geschutspijl met ijzeren punt. Deze ijzeren punt is in 2019 gevonden aan de overkant van de rivier. Waarschijnlijk is deze afgevuurd vanuit het fort met een ballista (een soort katapult op een statief), waarvan in de nieuwe expositie een reconstructie wordt getoond. De werking ervan wordt met behulp van een videogame tot leven gebracht.
Museum Hoge Woerd
Dit museum, onderdeel van Castellum Hoge Woerd, is hét archeologiemuseum van Utrecht. De kroonjuweel van het museum is een Romeinse schip met complete inventaris. Het museum is gehuisvest in een moderne herbouw van een Romeins fort, op ware grootte en op de oorspronkelijke plek. De interactieve expo ‘3000 jaar wonen en werken’ brengt de geschiedenis van het gebied tot leven. Op de wallen van het fort ontdek je het dagelijks leven in en rond het Romeinse fort, waarvan de resten sinds vorig jaar de status hebben van UNESCO Werelderfgoed. Museum Hoge Woerd is van dinsdag t/m zondag gratis te bezoeken.
Bron en foto: www.romeinen.nl
Foto: Grote timmerkist van het schip De Meern 1