
Hoe ziet het UNESCO Werelderfgoed eruit in 2035? Dit was de centrale vraag tijdens het Werelderfgoedcafé ‘Weerbaar (Wereld)erfgoed’, dat plaatsvond op 14 mei 2025 bij Werelderfgoed Kinderdijk. Studenten en erfgoedprofessionals onderzochten samen de uitdagingen, risico’s en kansen voor het Werelderfgoed tijdens de Nationale Actiedag Weerbaar Erfgoed.
De toekomst van UNESCO Werelderfgoed
Scenarioplanning is een methode om te anticiperen op de toekomst, voornamelijk op de onzekerheden van de toekomst. Albert Postma (ETFI, NHL Stenden) nam het publiek mee in deze methode, die door ETFI wordt toegepast in toeristisch-recreatief onderzoek. Met scenarioplanning kan een organisatie verkennen wat er kan gaan gebeuren. Een aantal scenario’s wordt hierbij uitgewerkt, waarin de ontwikkelingen en mogelijke gevolgen voor een gebied, zoals Werelderfgoed, worden beschreven. Dit geeft organisaties inzicht in de bedreigingen en risico’s, waarmee kan worden ingespeeld op mogelijke consequenties.
Hoe ziet Werelderfgoed eruit in 2035?
Studenten van NHL Stenden (Master International Leisure, Tourism & Events Management), onder leiding van Sarike van Slooten (NHL Stenden), deelden vervolgens de uitkomsten van hun onderzoeken, waarin scenarioplanning toepasten op UNESCO Werelderfgoed. Hoe kan het erfgoedveld anticiperen op klimaatextremen of politieke veranderingen? De studenten namen Werelderfgoed Kinderdijk, Schokland en omgeving en het Rietveld-Schröderhuis als casus en gaven de vertegenwoordigers van deze locaties concrete aanbevelingen mee.
Panelgesprek in cafésetting
Na de studentenpresentaties volgde een panelgesprek met Rob Smouter (Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed), Adrie Warmenhoven (Eise Eisinga Planetarium) en Jelmer Krom (Waterschap Rivierenland), waarbij Peter-Jan van Steenbergen (Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) optrad als gespreksleider. Hierin werd dieper ingegaan op beleid rondom weerbaarheid van het erfgoedveld en hoe strategische samenwerkingen kunnen bijdragen aan weerbaarheid, waarbij het decor van Kinderdijk een goed vertrekpunt was. Het panel concludeerde onder meer dat UNESCO Werelderfgoed een belangrijke inspirator kan zijn op het gebied van weerbaarheid. Tekenaar Martijn Cornelissen vatte het Werelderfgoedcafé samen in een beeldverslag: er moet worden samengewerkt om weerbaar de toekomst in te gaan.
Over het evenement
Het Werelderfgoedcafé Weerbaar (Wereld)erfgoed werd georganiseerd door Stichting Werelderfgoed Nederland, Stichting Werelderfgoed Kinderdijk en NHL Stenden. Het Werelderfgoedcafé wordt enkele keren per jaar georganiseerd om de erfgoedsector te betrekken bij het ambassadeurschap van Stichting Werelderfgoed Nederland en organisaties die hier actief bij betrokken willen zijn te verbinden. De Nationale Actiedag Weerbaar Erfgoed wordt jaarlijks georganiseerd door de Nederlandse Unesco Commissie, Blue Shield Nederland en Cultural Emergency Response.
Foto's: Bertel Kolthof