Ir. D.F. Woudagemaal

UNESCO ir. D.F. Woudagemaal Lemmer

Magistrale beleving van stoom, architectuur en water, het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste en het enige nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal werd in 1920 geopend door koningin Wilhemina en had als taak om overtollig water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen.

Het imposante bakstenen gebouw is strak en sober van karakter, helemaal volgens de bouwstijl van de Amsterdamse School. De taken van het stoomgemaal in Lemmer werden in 1966 overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. Toch speelt het monumentale Woudagemaal in bijzondere gevallen nog steeds een cruciale rol. Bij extreem hoogwater wordt het oude stoomgemaal ingezet om zo snel mogelijk het teveel aan water in het IJsselmeer te lozen. Het Woudagemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Sinds oktober 2011 staat naast het gemaal een prachtig educatief bezoekerscentrum. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D film deel uitmaakt, vertelt in zijn totaliteit het verhaal van het stoomgemaal en haar nog steeds niet weg te denken rol in de Friese Waterhouding. Jong en oud genieten volop van de leuke manier waarop de informatie wordt aangeboden. In de Panoramazaal van het bezoekerscentrum is koffie verkrijgbaar en kan worden genoten van een subliem uitzicht over het IJsselmeer en de baai van Lemmer.
Een bezoek aan het Woudagemaal begint met een ontvangst in het bezoekerscentrum. Gemaal en bezoekerscentrum zijn rolstoelvriendelijk.

Website ir. D.F. Woudagemaal

  • Bezoekersinfo
  • Contactpersoon

Bezoekerscentrum Ir. D.F. Woudagemaal
Gemaalweg 1A, 8531 PS Lemmer
0514-561814
info@woudagemaal.nl
www.woudagemaal.nl
Openingstijden en bereikbaarheid