Voorzitter Stichting bezoekt Great Barrier Reef

Voorzitter Stichting bezoekt Great Barrier Reef

Op 17 en 18 augustus bezocht Boris van der Ham, voorzitter van Stichting Werelderfgoed Nederland, Cairns en Port Douglas. Hij bracht onder meer een bezoek aan de ‘Great Barrier Reef Marine Park Authority’ die toezicht houdt op het behoud van het grooste koraalrif ter wereld. Het ‘Great Barrier Reef’ aan de oostkust van Australië heeft al decennia de status UNESCO werelderfgoed. In Nederland heeft de Waddenzee dezelfde status. 

Opwarming van het zeewater
Hoe verschillend de twee gebieden ook zijn, er zijn een aantal overeenkomsten. De medewerkers van de ‘Great Barrier Reef Marine Park Authority’ vertelden uitgebreid over het effect dat klimaatverandering heeft op het koraal. Door de opwarming van het zeewater verandert de zuurtegraad van het water en treedt er stress op in het koraal. Dit kan leiden tot zogenaamde ‘Coral Bleaching’ wat na relatief korte tijd kan zorgen voor het afsterven van het koraal.
Ook de Waddenzee ziet het effect van de opwarming. Hierdoor trekken jonge vissen eerder weg naar de Noordzee, wat tot gevolg heeft dat er minder vissen in de zee zwemmen en dus ook minder voedsel voor de dieren die er van afhankelijk zijn.

Internationale samenwerking
Boris van der Ham bracht ook een bezoek aan het rif zelf. Hij was onder de indruk van de toewijding waarmee veel Australische biologen en organisaties zich bekommeren om het rif.
Van der Ham: “Het Great Barrier Reef is betoverend. Als je het van dichtbij ziet wordt je overweldigd door de schoonheid. Maar ik heb ook met eigen ogen gezien hoe kwetsbaar het is, en wat de gevaren zijn voor het voortbestaan. Australië en Nederland liggen ver van elkaar af, maar via UNESCO zijn we met elkaar verbonden. Daar kunnen we samen optrekken om bedreigingen richting unieke natuurgebieden als de Waddenzee en het Barrier Reef op de kaart te zetten.”

Gebruik deze link voor het interview van onze voorzitter, Boris van der Ham, met SBS Dutch Jopie Witzand in Australië over UNESCO werelderfgoed en wat de Waddenzee en het Great Barrier Reef gemeen hebben.

Voorzitter Werelderfgoed Nederland bezoekt Great Barrier Reef

Great Barrier Reef