Virtual reality-tour in werelderfgoed Woudagemaal

Virtual reality-tour in werelderfgoed Woudagemaal

Hoe laat je een bijna honderd jaar oud stoomgemaal werkend zien, als het maar enkele malen per jaar draait? En hoe laat je op een duidelijke en aantrekkelijke manier de verborgen techniek in de stoomketels en stoommachines zien? Bureau Podium vond de oplossing in moderne techniek: een 360°-film, met augmented reality-elementen als virtual reality-tour.

Het Ir. D.F. Woudagemaal in het Friese Lemmer is UNESCO Werelderfgoed. Het is het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld. Het gemaal uit 1920 wordt nog steeds enkele malen per jaar,  door Wetterskip Fryslan, ingezet voor het Friese waterbeheer. Na zes uur opstarten en opwarmen draaien de bijna honderd jaar oude machines op volle toeren: een fantastisch gezicht. Per jaar bezoeken tienduizenden mensen deze prachtige kathedraal van stoom.

"Deze combinatie van VR en AR is voor ons een ideale manier om op aantrekkelijke wijze gewenste informatie te bieden in een kwetsbare omgeving van Unesco Werelderfgoed waar geen ingrepen in infrastructuur mogelijk zijn", aldus
Hilda Boesjes-Beljon - directeur UNESCO Werelderfgoed Stichting Ir. D.F. Woudagemaal.

De ‘Wouda 360’ app kan op verschillende manieren worden bekeken: met een smartphone of tablet  (iOS of Android), al dan niet in combinatie met een Google cardboard, of met de Samsung Gear VR. Gebruikers kunnen kiezen uit  maar liefst elf talen. Het concept van Podium werd bekroond: op 22 juni ontving Podium in Berlijn een Comenius Award, de Edu Media Siegel voor deze ‘Wouda 360’ app. Comenius Awards zijn Europese prijzen voor hoogwaardige educatieve nieuwe media producten, die door een internationale vakjury van hoogleraren worden beoordeeld.

Meer weten over het Woudagemaal 360° >>>