souvenir huisje

Fotograaf: 
Bert Teunissen

UNESCO Werelderfgoed Nederland presenteert samen met gastcurator Erik Kessels:

20 Nieuwe Souvenirs op tournee langs het werelderfgoed in Nederland

Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan traditionele, ouderwetse prullen.

Je kent ze wel: de koelkastmagneten, sleutelhangers, shotglaasjes en de “grappige” t-shirts.

Het werelderfgoed in Nederland verdient beter. Daarom vroeg Erik Kessels, gastcurator UNESCO Werelderfgoed Nederland 2016, 60 studenten van Avans Hogeschool Breda en SintLucas Boxtel mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in Nederland. Tien plekken die uniek zijn in de wereld en op een bijzondere wijze het verhaal van Nederland vertellen. De 20 nieuwe ideeën voor souvenirs worden gepresenteerd in het speciaal ontworpen Souvenir Huisje van Erik Kessels.

Hier maak je op een nieuwe manier kennis met de tien unieke werelderfgoederen: Schokland en omgeving, Stelling van Amsterdam, Molencomplex Kinderdijk-Elshout, Willemstad Curaçao, ir. D.F. Woudagemaal, Droogmakerij De Beemster, Rietveld Schröderhuis, Waddenzee, Grachtengordel Amsterdam en Van Nellefabriek.

Rietveld Slippers - Sarah Lieben & Suzanne Jacobs

Zo vind je in het Souvenir Huisje de `Rietveld Slippers´ ontworpen door Sarah Lieben & Suzanne Jacobs. Het meest oncomfortabele schoeisel ooit gemaakt. Maar wel in de stijl van ´De Stijl´. De soberheid van het ontwerp zou Truus Schröder, opdrachtgeefster van het Rietveld Schröderhuis, zeker kunnen waarderen.

Wadden Sea Ear Plug - Lee Jihee

En de ´Ear Plug´. Met de nieuwe Waddenzee oorschelp koptelefoon luister je overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee. Of een ander muziekje natuurlijk. Een ontwerp van Lee Jihee.

Waddenzee 'originals' - Sarah Lieben & Suzanne Jacobs

Of deze `Original´ souvenir door Sarah Lieben & Suzanne Jacobs. ’s Werelds eerste souvenir om weg te gooien! Deze origineel in de Waddenzee gevonden rotzooi mag thuis direct de prullenbak in.

Naturals from Schokland - Remon Melenboer & Kimberly Kluskens

Remon Melenboer & Kimberly Kluskens bedachten een nieuwe beauty line ´Naturals from Schokland´. Want de rijke Schoklandse bodem heeft meer schatten te bieden dan archeologische vondsten. Een gezichtsmasker van keileem, een handlotion van onkruid en een lippenbalsem van zeezout uit Schokland bijvoorbeeld.

Souvenir Huisje van binnen