Het Klokhuis over water

Het Klokhuis over water

Nederland is een waterland. Dit is ook te zien bij een aantal van onze UNESCO werelderfgoederen. Al eeuwen voeren we een strijd tegen het water. Over de hele wereld zijn we beroemd om onze dijken. En onze waterschappen doen er alles aan om ons land te beschermen tegen te veel of te weinig water. Maar hoe werkt dat eigenlijk allemaal? Wat nou als er tóch een overstroming komt? Hoe groot is het gevaar van klimaatverandering? En kunnen we wel veilig zwemmen in natuurwater? Dat, en nog veel meer, is nu te zien in de 10-delige NTR-serie Het Klokhuis over water.

In de serie wordt op verschillende manieren verteld hoe het water in Nederland in de gaten wordt gehouden: ook bij een aantal van onze UNESCO werelderfgoederen. Zo bezoekt Nienke het Woudagemaal, het grootste nog werkende stoomgemaal ter wereld, zoekt Bart uit of je kunt zwemmen in de Grachten van Amsterdam en gaat hij kijken bij het eerste Klokhuiswerelderfgoed* de Oosterscheldekering.

Klokhuiswerelderfgoed*: De Oosterscheldekering – 11 april 2018 18:40 (hh)
De Oosterscheldekering in Zeeland is een onderdeel van de Deltawerken. De Deltawerken zijn een systeem van dammen, sluizen en stormvloedkeringen die Nederland beschermen tegen hoog zeewater. Daar is tientallen jaren aan gebouwd. Bart gaat kijken bij de Oosterscheldekering en ontdekt dat de kering gemiddeld maar één keer per jaar dichtgaat, en een deel van Nederland beschermt tegen een waterpeil van wel 4.2 meter boven NAP. Maar waarom staat de kering dan de rest van het jaar open?
* Op de ‘Klokhuis Werelderfgoeddag’ werd De Oosterscheldekering verkozen tot ‘Het Klokhuis Werelderfgoed’.

Schone grachten – 18 april 2018 18:40 (hh)
Vroeger zaten grachten vol met poep en pies. Tegenwoordig zijn ze zo schoon dat je er in kunt zwemmen. Hoe kan dat? Bart zoekt het uit en neemt een duik in de Amsterdamse grachten.

Het Woudagemaal – 25 april 2018 18:40 (hh)
Overal in ons land waar het land lager is dan het water moet er worden gepompt om de polders droog te houden. Vroeger gebeurde dat met molens. Nu wordt er gepompt met gemalen, zoals met het Woudagemaal in Lemmer. Nienke bezoekt dit grootste stoomgemaal ter wereld. Hoe werkt het? Hoe wordt het gemaal aangedreven? En waar komt de energie vandaan?

Meer informatie en overzicht van alle afleveringen >>>