Flinke klussenlijst voor Kinderdijk

Flinke klussenlijst voor Kinderdijk

In de winter is het op de paden langs de Kinderdijkse molens rustiger dan in de rest van het jaar. Maar het werk in het Werelderfgoedgebied gaat van januari tot en met december op volle kracht door.

Henk Bronkhorst is bij de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk verantwoordelijk voor het onderhoud aan molens, gebouwen, groen en infrastructuur. Zijn to-do-lijst voor 2017 is indrukwekkend, niet alleen vanwege het aantal klussen maar ook vanwege de bedragen die daarmee zijn gemoeid.

Huisaannemer
“Voor groot onderhoud aan twee molens hebben we extra subsidie gekregen van de provincie”, vertelt Bronkhorst. Het gaat om de tweede molen van de Nederwaard en de zesde van de Overwaard. “We laten het werk doen door De Gelder molenmakers- en aannemersbedrijf uit Sliedrecht. Dit is onze huisaannemer met veel kennis over de molens.”

Bij de molens die dit jaar aan de beurt zijn voor groot onderhoud worden onder andere de rieten kappen onder handen genomen. Verder staan er onderdelen met wonderlijke namen op het lijstje: lange spruit bijvoorbeeld, of windpeluw. “De lange spruit is een balk die dwars door de kap loopt. En de windpeluw is het onderdeel waar de as van de molen op rust.”

Het totaalbedrag dat de Stichting dit jaar aan molenonderhoud moet uitgeven is bijna vier ton. Toeristen, afkomstig uit alle delen van de wereld, dragen via hun entreekaartje bij aan dit bedrag.