Een nieuw leven voor schip ‘Jantina’ op Kinderdijk

Een nieuw leven voor schip ‘Jantina’ op Kinderdijk

Van openbaar vervoer van vroeger naar huidige Kinderdijkse trots. Beurtschip Jantina, een cadeau van het Maritiem Museum Rotterdam, is na renovatie klaar om te varen in UNESCO Werelderfgoed Kinderdijk. Het schip gaat varen over de lage boezem van de Nederwaard en vormt daarmee een alternatieve route naar museummolen Blokweer.

Renovatie
Zowel Viking Rivercruises als de Provincie Zuid-Holland maakten de renovatie van Jantina een beurtschip uit 1895 mogelijk. Een grondige opknapbeurt maakte het schip geschikt voor intensief gebruik in het graag bezochte Werelderfgoed. Een grote groep vrijwilligers maakten de renovatie mogelijk. Rik Janssen (gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland) en Johan Mellegers (directeur van de Stichting Werelderfgoed Kinderdijk) zetten hen daarom in het zonnetje. “Jullie werk is onbetaalbaar. Ongelofelijk veel dank."

Beurtschip - eerste vorm van Nederlands openbaar vervoer
De Jantina is een beurtschip zoals er in de negentiende eeuw veel hebben gevaren over de kleine veenrivieren in de Alblasserwaard. Beurtschepen waren een van de eerste vormen van Nederlands openbaar vervoer. De naam 'beurtschip' is verwant aan de oude dienstregeling, waarbij de schippers hun beurt moesten afwachten voor ze hun rondje mochten varen. De beurtvaart werd voor vracht- en veevervoer, maar ook als persoonlijk reismiddel gebruikt. Jantina verbeeldt dan ook de historische band met het water, dat in alle voor- en tegenspoed zo bepalend is geweest voor Kinderdijk en de omringende streek.

Werelderfgoed Kinderdijk kan zeven dagen per week bezocht worden. Actuele openingstijden en meer informatie staan op www.kinderdijk.nl

Foto: Christine Lukas doopte op 18 April namens Viking Rivercruises de Jantina. Zij kreeg de fles in handen gedrukt van gedeputeerde Rik Janssen, gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland. “Het zou een historische fout zijn als een man dit doet.”