Woudagemaal onder STOOM

dinsdag 10 april 2018 uur (Hele dag) tot donderdag 12 april 2018 uur (Hele dag)
Woudagemaal onder STOOM

Op 10, 11 en 12 april wordt het Woudagemaal onder stoom gebracht. Wetterskip Fryslân brengt het Ir. D.F. Woudagemaal twee keer per jaar onder stoom om het personeel in de praktijk op te leiden. Een unieke kans om het UNESCO Werelderfgoed in werking te bekijken! Belangstellenden zijn deze dagen dan ook van harte welkom in het grootste stoomgemaal ter wereld dat nog in functie is.

Droge voeten
Het stoomgemaal uit 1920 is eigendom van Wetterskip Fryslân. Bij extreem hoogwater zorgt het nog steeds voor droge voeten in Friesland. Het gemaal pompt het overtollig water vanuit Friesland in het IJsselmeer (vroeger in de Zuiderzee). In 1966 kreeg het Woudagemaal versterking van het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren. In december 2018 staat het bijzondere monument al 20 jaar op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Woudagemaal in Lego
Het ir. D.F. Woudagemaal is in LEGO nagebouwd. Het kostte bouwer André Scholte, vrijwilliger bij het LEGiO-museum in Grootegast, ruim 3,5 maand om ons UNESCO werelderfgoed gemaal na te bouwen, maar het resultaat mag er zijn. Op 11 april tijdens de draaidagen wordt het Woudagemaal in LEGO onthuld. Het Woudagemaal in LEGO staat tot december in de machinehal van het Woudagemaal.

Beleving van stoom, architectuur en water
Een bezoek aan het Woudagemaal begint in het naastgelegen bezoekerscentrum, waar jong en oud wordt geïnformeerd over de werking van het stoomgemaal en het waterbeheer in Friesland. De belevingsexpositie, waarvan een spannende 3D-film deel uitmaakt, vertelt het verhaal van cultuur, watermanagement en techniek. Vrijwilligers van het Woudagemaal verzorgen de rondleidingen in het gemaal. Voor buitenlandse gasten zijn er audiotours, in 10 talen gratis als app te downloaden.

Woudagemaal 360°
In het Woudagemaal is er de virtuele tour Woudagemaal 360°. De tour geeft bezoekers via een app een unieke kijk op het Woudagemaal. Met een smartphone of -tablet is het magistrale stoomgemaal ook te beleven in virtual reality. De prachtig onderhouden techniek is in werking te zien, zoals het aansteken van de stoomketels, het op stoom zetten en het draaien van de stoommachines. Door speciale animaties wordt het onzichtbare zichtbaar: de binnenkant en werking van een stoomketel, de zuigers in een werkende stoommachine. Maar ook hoe bij regenval het waterpeil in de Friese boezem stijgt en daarmee de noodzaak van het inzetten van het Woudagemaal. De app is gratis beschikbaar in de App Store en Google Play Store.

Openingstijden Onder Stoom: 10, 11 en 12 april 2018 - 10.00 - 17.00 uur (laatste rondleidingen +/- 16:00 uur)
Meer weten? Kijk op www.woudagemaal.nl