Rietveld's Perskamer voor UNESCO nu in Amersfoort

zaterdag 16 september 2017, 11:00 uur tot zondag 22 april 2018, 17:00 uur
De Stijl Voorbij

In 1958 ontwierp Gerrit Rietveld de perskamer voor het nieuwe hoofdkwartier van UNESCO in Parijs. Een reconstructie van een gedeelte van die perskamer is nu te zien op de tentoonstelling 'De Stijl voorbij: Gerrit Rietveld en de jaren vijftig' in Amersfoort.

De Perskamer bij UNESCO in Parijs door Rietveld

De perskamer bij UNESCO in Parijs was een onmogelijke ruimte in de kelder met kolommen en amper daglicht. Rietveld richtte de perskamer in met bureaus, kasten, vergadertafels en zelfs een linoleumvloer. Zelf zei hij over de perskamer: ‘Om aan zo’n interieur een gezicht te geven van een aangename werksfeer, was behalve de goede vorm en plaatsing der installaties een soort jongleren met kleuren en lijnen nodig.’ In de jaren tachtig werden Rietvelds meubels net op tijd uit de Parijse afvalcontainers gered en kwamen zo terecht in de kunstcollectie die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed beheert.

De tentoonstelling 'De Stijl voorbij. Gerrit Rietveld en de jaren vijftig' sluit aan op het themajaar Mondriaan to Dutch design, waarin het honderdjarig bestaan van kunstbeweging De Stijl wordt gevierd. Centraal staat Gerrit Rietveld als lid van De kunstbeweging De Stijl, met de focus op de turbulente, naoorlogse jaren vijftig.

Is verlengd tot en met 22 april 2018 - te zien in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort. Dinsdag tot en met zondag geopend van 11:00-17:00 uur. Entree: Regulier € 8,- / Museumkaart € 6,-
Voor meer informatie >>>