Archeologiedagen Amsterdam: op 4 locaties

zaterdag 13 oktober 2018 uur (Hele dag) tot zondag 14 oktober 2018 uur (Hele dag)
Archeologiedagen Amsterdam: op 4 locaties

Ontdekken wat het werk van een archeoloog inhoudt? Op zaterdag 13 en zondag 14 oktober 2018 kun je dit op vier verschillende plekken in Amsterdam ontdekken tijdens de Nationale Archeologiedagen. De archeologen besteden  vooral aandacht aan de opgravingen bij de Noord/Zuidlijn. Voor elke leeftijd is er wel iets interessants te doen of te bekijken. Naast Monumenten en Archeologie van de gemeente Amsterdam doen het Allard Pierson Museum, het Museum Ons’ Lieve Heer op Solder en het Joods Historisch Museum mee. Iedereen is welkom en veel onderdelen van het programma zijn gratis. 

Werkplaats Monumenten en Archeologie (Marineterrein)
Op de werkplaats kunnen kinderen vondsten wassen, sorteren en puzzelen. Hoe je deze 'puzzelstukjes' aan elkaar kunt plakken, vertellen de archeologen. Daarnaast vertelt de film ‘Amstel, spiegel van de stad’ over 15 jaar opgravingen tijdens de werkzaamheden voor de Noord-Zuidlijn en kun je met de website Belowthesurface je eigen vitrine samen stellen over de Noord/Zuidlijnvondsten.
Op zaterdag en op zondag is er bovendien een lezing in de Commandantswoning op het Marineterrein. Zaterdag om 15 uur: lezing door stadsarcheoloog Jerzy Gawronski (‘VOC-schip Amsterdam. Archeologie in een aquarium’) en zondag om 15 uur: archeoloog Peter Kranendonk (‘Archeologie van de Noord/Zuidlijn, 700.000 vondsten en één rivier’).
Gratis toegankelijk.

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Dat er ook kleinere vondsten zijn kan worden ontdekt in de Pop-Up-ArcheoHotspot in Museum Ons’ Lieve Heer op Solder. Daar zijn vondsten te zien uit de beerput, die zijn opgegraven bij het funderingsherstel van het museum. Voedselresten en honderden gebruiksvoorwerpen van keramiek, glas, metaal en hout uit de periode 1675-1750. Deze geven een tastbaar beeld van het dagelijks leven van de bewoners en gebruikers van het pand. Dit was een gemixed gezelschap van kerkgangers op zolder, het publiek van het bierhuis op begane grond en de priester in de steegwoning. Op zaterdag 13 oktober om 12 uur zal archeoloog Ranjith Jayasena hierover vertellen en het een en ander laten zien in een lezing en aansluitende rondleiding.
Gratis op vertoon van entreebewijs.

Allard Pierson Museum
Met de kinderworkshop ‘Archeoloog in het museum!' ontdekken kinderen hoe het is om als archeoloog in een museum te werken. Ze gaan aan de slag met archeologisch materiaal en kaarten van de stad Amsterdam, maar ook met 4000 jaar oude scherven uit Syrië. Door goed te kijken én te voelen leren ze echt van nep te onderscheiden.
Daarnaast geeft restaurator Ron Leenheer op 14 oktober een cursus ‘Eerste Hulp Bij Opgravingen’. Ron is  gespecialiseerd in metaalbewerking en behandelt al 27 jaar objecten die bij het museum binnenkomen. Hij vertelt wat een amateurarcheoloog het beste kan doen, of vooral niet doen, met een object dat bijvoorbeeld bij het omploegen van de tuin naar boven is gekomen.
Kinderworkshops: zaterdag en zondag: 13.30 - 14.30 uur & 15.00 - 16.00 uur - 
Kosten: 5 euro, 1 euro met de Stadspas.  
Cursus ‘Eerste Hulp Bij Opgravingen’: zondag 15.00 - 16.00 uur vrij toegankelijk.
Aanmelden via >>>

Joods Historisch Museum
In het Joods Historisch Museum is op zondag 14 oktober aandacht voor archeologische vondsten van Vlooienburg, een voormalige Joodse wijk. Om 12.00 uur geeft Marijn Stolk een lezing over haar onderzoek ‘Diaspora and Identity’, door dit onderzoek komen we meer te weten over etniciteit, status, geslacht en religieuze geloofsovertuigingen van de vroegere inwoners van het voormalige eiland Vlooienburg. Daarnaast is er een Pop-up Archeo Hotspot in het Museumcafé. Bezoekers maken daar kennis met de archeologische vondsten uit de buurt (Vlooienburg) en kunnen helpen met het sorteren van en puzzelen met archeologisch materiaal.
Gratis op vertoon van entreebewijs. 

Bron/Foto: www.amsterdam.nl